Burun Kırılması Nasıl Anlaşılır?
Burun Kırığı Belirtileri Nelerdir? - Antalya

Antalya-Rinoplasti

Morarma, ödem gibi yumuşak doku reaksiyonları, burun kırığının ilk belirtilerindendir. Burnun bir yöne doğru kaydığının hissedilmesi, nefes almada güçlük, nefes alırken ağrı, burun kemiklerinin hareket ettiğinin elle dokunulduğunda dahi fark edilmesi bireyin burun kırığı şüphesiyle doktora başvurmasını gerektirir. Yapılan muayene ve röntgen filmi çekimi ile burun kırığı teşhis edilir ve tedavi planlanır.

Burun kırığı nedeniyle burun estetiği ameliyatı olmak isteyen hastalar öncelikle burun kırıklarının neden olduğu sağlık problemlerinin giderileceği ardından estetik güzelliğin yakalanacağı bir rinoplasti işlemi talep ederler.

Burun kırığı nasıl anlaşılır? Antalya

Burun kırılması nasıl anlaşılır? Burnunun kırıldığını nasıl anlarsın?

Birey burnunun kırıldığını şu belirtiler olduğunda anlayabilir:

  • Burun dokusundaki şişlik morarma,
  • Burun yapılarına dokununca hissedilen şiddetli ağrı,
  • Travma sonrası hafif ya da orta düzeyde kanama,
  • Burunda eğrilik oluştuğunun gözlenmesi,

Burna dokunulduğunda kemik bütünlüğünün kaybedildiğinin ve bazı dokuların hareket ettiğinin fark edilmesi.

Burun kırığı nasıl tedavi edilir?

Burun kırığı düzeyi, burun yapısındaki değişiklikler, burun fonksiyonlarındaki değişiklikler ve burna alınan darbenin üzerinden geçen zaman dikkate alınarak burun redüksiyonu ya da burun estetiği ameliyatı ile burun kırığı tedavi edilir.

Burun kırığı belirtileri nelerdir? Antalya

Burun kırığı belirtileri nelerdir?

Burun travması sonrası kırık oluşabilir. Burna alınan darbe sonrası burun kırığı belirtileri şunlardır:

  • Burun kanaması, ( Mukoza ve kıkırdak dokularına yapılan müdahaleler de burun kanamasına neden olabilir.)
  • Burun yumuşak dokularında şişme, morluk görülmesi,
  • Ağrı,
  • Nefes almada güçlük, nefes alma sırasında ağrı,
  • Burna elle dokunulduğunda burun kemiklerinin hareket ettiğinin hissedilmesi,
  • Burun şeklinin bozulması burun kırığı belirtilerindendir.

Burna ya da yüze alınan bir darbe sonucu burundan renksiz şeffaf sıvı gelmesi tehlikelidir. Rinore, bu renksiz sıvı omurilik sıvısıdır ve hastanın hiç vakit kaybetmeden donanımlı bir hastaneye başvurması şarttır.

Burun kırığı fark edilir mi?

Burna darbe alındıktan sonra yetişkin bireyler birkaç gün içerisinde burun kırığını fark edebilir. Bebeklik döneminde burna alınmış darbe sonucu burun kırığı oluştuğunda bunu fark etmek güçtür.

Burun kırıkları bir travma sonucu oluşur. Burun yumuşak dokularında şişme morarma gözlenebilir. Nefes alma güçlüğü yaşanabilir.

Birey burnuna dokunamayabilir, burun burnuna dokunduğu sırada ciddi ağrı yaşayabilir. Burun yapısının sağa ya da sola kaydığı gözlenebilir. Tüm bu belirtiler ile burnun kırıldığı fark edilir.

Bebeklerde burun kırılması nasıl anlaşılır?

Bebeklerde burun kırılmasının anlaşılabilmesi için bebeğin bakımını üstlenen bireyin bebeği dikkatle izlemesi şarttır.

Burun travması ardından burun kanaması, göz etrafında morluk, burun şişmesi, burun şeklinde bozukluk, bebeğin burnuna dokunulduğunda ağrısının olduğunu gösterecek şekilde ağlamalar ve çocuğun günler süren sebepsiz huzursuzluğu, ağlamaları bebeklerde burun kırılması belirtileri arasındadır. Bu durumu yaşayan ebeveynler mutlaka doktora başvurmalıdır. Burun hava kanallarının kapanmasına sebep olacak burun kırılmaları bebeğin rahat nefes almasına engel olur, gelişimini yavaşlatır.

Burun kıkırdak kırılması nasıl anlaşılır?

Burun kıkırdak kırılması belirtileri burun kırığı belirtileri ile aynıdır. Burun kanaması, şişme, burun dokularında ve göz altında morarma, nefes almada güçlük burun kıkırdak kırılması belirtileridir. KBB uzmanı doktorunuzun yapacağı muayeneler ve tetkiklerden sonra teşhis konur.

Burun çatlağı nedir?

Burun kemiğinin kırılması ancak yer değiştirmemesi durumuna burun çatlağı denir. Çekilen grafilerde nazal kemikte kırık hattı görülür ancak elle muayene yapıldığında burun kemiklerinin bütünlüğünün korunduğu fark edilir. Bu durumda burun çatlağı teşhisi konur ve genellikle ekstra bir tedavi yapılmaz.

Burun kırıldığında kanar mı?

Burun kırıldığında hafif ya da orta düzeyde kanama görülebilir.

Burun kırığı elle düzeltilir mi?

Burna alınan darbenin hemen ardından kırık dokusu küçük ise burun kemiği elle yerine oturtulabilir. Burun redüksiyonu ancak işinin ehli uzmanlar tarafından gerçekleştirilir.

Burun redüksiyonu nedir?

Burun kemiğinin burun travmasından kısa süre sonra cerrah tarafından elle yerine oturtulması işlemine burun redüksiyonu denir. Burun kırığı ciddi boyutta değilse kırılmanın üzerinden 15 gün geçmediyse burun redüksiyonu yapılabilir. İşlem sadece uzmanlar tarafından yapılabilir.

Burun kırılması acıtır mı?

Burun kırılması şiddetli ağrı, kanama ve şişlik yapabilir. Kırılma hava kanallarının daralmasına ya da tıkanmasına neden olabilir. Bu durumda da nefes alıp verirken dahi ağrı görülebilir.

Burun kırığı ameliyatsız düzelir mi?

Burun redüksiyonuna elverişli kırılmalarda lokal anestezi ile cerrah tarafından ameliyatsız şekilde burun kırığı yerine oturtulabilir. Bunun işlem için burun kırığının üzerinden uzun zaman geçmemeli ve kırık boyutu uygun olmalıdır.

Burun kırığı sonrası kırılan dokular burun içerisinde başka bir yöne hareket etmediyse, hasta burun kırığını fark etmediyse zaman içerisinde yaşanan kaynaşma nedeniyle bir düzelme görülebilir. Genellikle burun kırıklarında kırık doku, burun içinde başka bir yöne hareket eder ve orada kaynar. Bu durumda burun yapısı bozulur, nefes alma güçlüğü yaşanır, burun eğriliği görülür.

Burna alınan darbe üzerinden 2 hafta geçmiş ve herhangi bir müdahalede bulunulmamışsa burun yapılarını düzeltmek için mutlaka burun ameliyatı (nazal fraktür onarımı) yapılmalıdır.

Estetikli burna darbe alınırsa ne olur? Estetikli burun kırılırsa ne olur?

Estetikli buruna darbe alınması durumunda şişme, morarma görülebilir. Burun dokuları ciddi zarar gördüğünde burun kırılması yaşanır. Burun estetiği ameliyatı ile elde edilmiş estetik güzellik ve fonksiyonel işlevsellik bozulabilir.  Bunun düzeltilmesi ise ancak de revizyon rinoplasti ameliyatı ile mümkündür.

Kırık burun şişer mi?

Burun kırılmasının bir belirtisi de yumuşak dokulardaki şişliktir. Kırık burun şişer, ağrır ve bazen eğri bir görünüm alır.

Burun kırığı kendi kendine geçer mi?

Burun kırığı tedavi edilmediği zaman kırık kıkırdak ve kemik dokusu yanlış şekilde kaynayabilir. Burun yapısı kalıcı olarak bozulabilir. Burundaki hava kanalları kırık dokuların yanlış kaynaması nedeniyle daralabilir tıkanabilir.

Burun kırığı fark edildiği anda KBB uzmanı doktora başvuru alarak tedavi olunmalıdır.

Buruna darbe alınca ne yapılmalı?

Çeşitli nedenlerle buruna darbe alınabilir. Burna alınan darbenin hemen ardından ödemi azaltmak için soğuk kompres uygulanabilir.

Yaşanan travmanın burun kırığına neden olup olmadığını belirlemek için özellikle ilk bir hafta süresince burun dokusundaki değişimler takip edilmelidir. Burun kırığı şüphesi oluştuğunda vakit kaybedilmeden KBB uzmanı doktora başvurulmalıdır aksi takdirde burun dokuları kendi kendine kaynar ve bu tedaviyi güçleştirir.

Burun estetiği sonrası buruna darbe alındığında burun kıkırdağında ya da kemiğinde kırılma yaşanırsa revizyon rinoplasti işlemi gerekir.

Kulak, Burun ve Boğaz alanında her türlü soru, talep ve görüşleriniz için iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilirsiniz. Size en kısa sürede yanıt vermekten mutluluk duyacağız.

Whatsapp İletişim