Burun Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli? Antalya

Antalya-Rinoplasti

Burun estetiği işleminde arzu edilen mükemmel sonuç cerrahın tecrübesi, işlem başarısı ile doğrudan ilişkilidir. Burun ameliyatı sonrası doğru bakım ve davranışlar estetik işlemin sonucunu ciddi şekilde etkiler.

Burun Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli? Antalya

Burun Estetiği (rinoplasti) ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Hasta burun ameliyatı sonrası arzu ettiği burna kavuşabilmek için cerrahın tavsiyelerine harfiyen uymalıdır.  Bunun yanında hastanın genel sağlık durumu, kronik hastalığı olup olmaması, burundaki değişikliklerin seviyesi, burundaki kemik ve kıkırdak dokunun özellikleri, sigara ve alkol bağımlılığı ve beslenme gibi faktörler de burun estetiğinin nihai sonucun etkiler.

Rinoplasti sonrası dikkat edilecekler

  • Operasyon sonrası 4-6 saat süresince ayağa kalkılmamalı.
  • Genze sızıntı şeklinde kan aktığı için bulantı ve kusma olması normaldir. Bu sebeple kanlı kusma veya siyah dışkılama görülebilir. Endişe duyulmamalıdır.
  • İlk haftadan itibaren iyileşme başlar. İyileşme sürecinde, ameliyat esnasında burnunuza verilen şeklin korunabilmesi için burun üzerine kuvvet uygulanmamalı.
  • Burun, en az 6 ay boyunca gelebilecek darbelerden korunmalıdır.
  • Enfeksiyon oluşmaması için hijyen kurallarına uyulmalıdır.
  • Deniz ve havuzdan en az bir ay uzak durulmalıdır.
  • KBB Uzmanın tavsiyelerine uymalı, verilen ilaçlar düzenli kullanmalı.
  • Aşırı kanama ya da farklı bir komplikasyon durumunda hemen doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.

Burun ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Burun estetiği sonrası kontrol muayenesine zamana gidilmeli

Kanama ve morarmaların takibi, pansumanın yapılması, dikişlerin alınması, atel, tamponun ve yapıştırılan bantın çıkartılması için doktor kontrolleri aksatılmamalı.

Burun ameliyatından sonra oluşan morlukların ve ödemin geçici olduğu unutulmamalı

Burun estetiği sonrası burun üstünde ve göz altında morarmalar görülebilir. Morluklar 10. günden sonra belirgin şekilde azalır. Burun estetiği sonrası ödem oluşmuşsa ameliyattan 3 hafta sonra ödem ortadan kalkar. Operasyon sonrası göz kapaklarında şişme meydana gelmesi durumu da normal karşılanmalıdır.

Burun estetiği sonrası ağrı ve ödem için hekimin önerdiği ilaçlar kullanılmalı

Operasyondan sonra oluşacak ağrı ve ödem için estetik cerrahınız tarafından tavsiye edilen ilaçlar kullanılmalıdır. Ödemi atmak için

Rinoplasti sonrası soğuk kompres yapılarak burundaki ödem ve ağrı azaltılmalı

Yanak üzerine ve göz çevresine yapılacak soğuk veya buz uygulaması şişkinlik ve morarmayı önlerken ağrıyı da azaltacaktır. Bu uygulamayı üç gün boyunca yapabilirsiniz. Burun estetiği sonrası ödemin inmesi 15 gün kadar bir zaman gerektirir.

Burun güneş ışınlarından korunmalı

Burun derisinde kalıcı renk değişiklikleri olmaması için burun operasyonundan sonra hasta güneş ışınlarından korunmalıdır. Güneş sebebiyle ödemin inme süresi de uzayabilir.

Ameliyat sonrası kısa süreli olsa da güneşe maruz kalınacaksa güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için güneş koruyucu (en az 30 faktör) kullanılmalıdır.

Çok sıcak gıdalar tüketilmemeli

Çok sıcak gıda tüketilmesi operasyondan sonra istenen bir durum değildir. Sıcak gıdalar ödemin azalmasını engelleyebilir. Bu sebeple ilk haftalarda gıdalar çok sıcak olmamalı.

Hekimin önerdiği şekilde buruna masaj yapılmalı

Burundaki ödemin çabuk kaybolması için operasyondan 1 ay sonra estetik cerrahın tarif ettiği şekilde burun masajı yapılmalıdır. Bu masaj 3-6 ay boyunca günde 3-4 kez tekrar edilmelidir.

Üst dudak ve burun arasına gazlı bez yerleştirilebilir

Operasyondan sonraki birkaç gün içerisinde olan kanamalar normaldir. Bu sebeple üst dudak ile burun arasına kan emen gazlı bez konulabilir.

Burnun nihai sonuç için 1 yıl kadar beklemeli

İstenilen burun görüntüsüne operasyondan sonraki 6 ay ile 1 yıl sonunda kavuşulur. Bu yüzden operasyondan kısa bir zaman sonra “Niye istediğim gibi bir buruna kavuşamadım?” diye endişelenmeyin.

Fiziki güç gerektirmeyen işlerde çalışanlar 1 hafta izin kullanmalı

Operasyondan hemen sonra ayağa kalkılıp, 1-2 gün içerisinde günlük işler yapılabilir. Ancak bir hafta kadar dinlenmeli ve sonra rutin hayata dönülmelidir. Fiziki güç gerektiren işlerde çalışanlar daha uzun süre işlerinden izin almak durumunda kalabilir.

Ameliyattan sonra sigara ve alkol kullanılmamalı

Sigara ve alkol bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğinden, vücut enfeksiyona açık hale gelir. Sigaranın ise yara iyileşmesi üzerine olumsuz etkileri vardır. Sigara ve alkol kullanımı hem yara iyileşmesini geciktirir hem de enfeksiyon oluşumuna kapı açabilir.

Yatış pozisyonuna dikkat edilmeli, çok eğilmemeli

Yatış anında baş, kalp seviyesinden yüksekte olmalı ve sırt üstü yatılmalıdır. Baş altına 2-3 yastık konulmalıdır. Sağa sola dönüşler operasyon bölgesini etkilemeyecek şekilde olmalıdır. Bu şekilde davranmak ağrı, kanama ve ödem oluşumunu azaltacaktır.

Eğilerek yapacağımız işler baş bölgesinde kan basıncını artıracak, ödem ve ağrıya sebep olacaktır. Bu yüzden eğilerek ayakkabı bağlamamalıyız.

Birkaç hafta boyunca yorulmanıza neden olacak ağır işlerden ve zorlayıcı sporlardan uzak durulmalı

Ağır işler vücudunuzu güçsüz bırakacağından operasyon bölgesine zarar verme ihtimali vardır. Bu davranışlardan mutlaka kaçınılmalıdır.

Duş konusunda doktor tavsiyesine uyulmalı

Buruna takılan atel ve tampon ıslanmamalıdır. İlk günlerde baş bölgesi yıkanmadan banyo yapılmalı, atel alındıktan sonra normal şekilde banyo yapılmalıdır. Atel, operasyondan sonraki 2-9 gün içerisinde çıkarılır.

Sıcak ortamlarda vakit geçirilmemeli

Sıcak ödemin azalmasını engeller, kanamayı artırır. Bu sebeple 4-6 hafta boyunca sıcak ortamlardan (hamam, sauna, solaryum, kaplıca gibi) uzak durulmalı.

Operasyon bölgesine baskı yapan hareketlerden ve travmalardan kaçınmalı

Sümkürmek, kabızlıkta aşırı ıkınmak, dişleri sert şekilde fırçalamak, aşırı gülmek gibi davranışlar operasyon bölgesine zarar verebilir. İlk iyileşme sürecinde kalabalığa girmemek, toplu taşımayı kullanmamak, ağır yükleri kucağa (evcil hayvan, çocuk gibi) almamak önlem olarak düşünülebilir.

Bir süre gözlük takılmamalı

Acil ihtiyaç olmaması durumunda operasyondan sonraki 1 ay boyunca gözlük takılmamalı. Burun estetiği sonrası ideal olan 3 ay süresince gözlük kullanmamaktır. Bu süre boyunca gözlük yerine kontakt lens kullanılabilir.

Operasyon bölgesini olumsuz etkilemeyecek beslenme rejimi seçilmeli

Operasyondan sonraki birkaç gün, yumuşak ve sıvı gıdalar tercih edilmelidir. Tuz içeriği yüksek gıdalar ödeme sebep olabileceği için onlardan da uzak durulmalıdır.

Burun estetiği sonrası en az 2 hafta boyunca cinsel birliktelikten kaçınılmalı

Burun estetiği sonrası cinsel birliktelik yaşanması kan basıncında yükselme, henüz iyileşmemiş dokularda kanamaya neden olabilir. Bu sebeple rinoplasti sonrası en az 2 hafta boyunca cinsel birliktelikten kaçınılmalıdır.

Kulak, Burun ve Boğaz alanında her türlü soru, talep ve görüşleriniz için iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilirsiniz. Size en kısa sürede yanıt vermekten mutluluk duyacağız.

Whatsapp İletişim