Deviasyon ameliyatı için önemli olan bireyin kemik gelişimini tamamlamasıdır. Kemik gelişimi en erken kızlarda 16-18, erkeklerde ise 18-20 yaşında tamamlanır ve ancak bundan sonra septum deviasyon ameliyatı yapılabilir.
Özel durumlarda burun ameliyatı daha küçük yaşlarda yapılabilir. Ameliyat öncesi muayenede KBB uzmanı Op. Dr. Ümit Küçüktepe size detaylı bilgiyi verecek, sizin için oluşmuş özel durumlar varsa bunları size bildirecektir.
Burun kemiği eğriliği ameliyatı deviasyon çocuklara yapılır mı?
Çocukta burun kemik eğriliği bir travma sonucu oluşmuşsa yaralanmadan hemen sonra cerrahi olarak müdahale edilebilir.
Çok nadiren olsa da deviasyon ameliyatı travma olmaksızın çocuklarda da yapılır. Çocukta burun eğriliği nedeniyle ciddi nefes alma sorunları, gelişim sorunları yaşandığında burun kemik eğriliği ameliyatı çocukta da yapılabilir.
Kemik eğriliği ameliyatı 16 yaşında yapılır mı?
Kemik eğriliği ameliyatında bireyin kemik ve kıkırdak gelişimini tamamlamış olması gerekir. Erken yaşta yapılan ameliyatlarda burun dokularının gelişimi devam ettiği için yeniden ameliyat yapılması gerekebilir. Kızlarda kemik ve kıkırdak gelişimi ortalama 16-18 yaşta, erkeklerde 18-21 yaşta tamamlanır. Bu nedenle kemik eğriliği ameliyatı olmak isteyen bireyin gerekli tetkiklerin sonucunda kemik gelişimi tamamlandıysa ameliyat yapılabilir.
Burun ameliyatı için yaş sınırı var mı?
Rinoplasti ameliyatlarının tümünde bireyin kemik gelişimini tamamlaması önemli bir kriterdir. Burun ameliyatları en erken 18 yaşında yapılabilirken üst yaş sınırlaması yoktur.
Burun şekli kaç yaşında oturur?
Kemik ve kıkırdak gelişimi aynı sürede tamamlanmamakla beraber gelişimin tamamlanması ortalama 18 yaşı bulur. Burun yüzde gelişimi en yavaş olan ve gelişimini en son tamamlayan organdır. Bireyin gelişim özelliklerine bağlı olarak 18 yaşından önce ya da sonra da bu gelişim tamamlanabilir. Erkeklerde en çok 21 yaşında burun gelişimi tamamlanır.
Burundaki kemik çıkıntısı nasıl geçer?
Burun kemik çıkıntısı kendi kendine ya da evde yapılan işlemlerle geçmez. Burun kemik çıkıntısının tek tedavi yöntemi burun ameliyatıdır. Septoplasti adı verilen bir ameliyatı ile burundaki eğrilikler düzeltilebilir. Genellikle bu ameliyat genel anestezi altında uygulanır. Sonuçları hastanın hem fonksiyonel hem estetik açıdan tatmin olacağı bir ameliyattır.
Kemik eğriliği ameliyatı zor mu?
Kemik eğriliği ameliyatı hasta açısından da tecrübeli cerrah açısından da zor değildir. Burun ameliyatı alanında ün yapmış Op. Dr. Ümit Küçüktepe ameliyat hakkında merak ettiklerinizi muayene esnasında sorabilirsiniz.
Kemik eğriliği ameliyatı yaklaşık yarım saat sürer. Hastanın estetik acıdan daha düzgün bir buruna sahip olması için kıkırdak ve kemik dokularına, rahat nefes alması için kıkırdak ve kemik dokusuna ilave olarak burun içi etine konka dokusuna müdahale edilir. Uygulanan konka cerrahisi ile de iyileşme dönemi tamamlanınca hasta rahatça nefes almanın tadına varır.
Burun eğriliği ameliyatı riskli mi?
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi burun eğriliği ameliyatı da bir miktar risklidir. Ancak bu işlem yüksek riski ameliyatlar grubunda değildir. Burun eğriliği ameliyatı sonrası iyileşme döneminde hastanın çok hassas olması gerekir. Yanlış bir davranış ameliyat başarısını doğrudan etkiler.
Burun kemiği eğriliğinin (Septum Deviasyonu) zararları nedir?
Burun kemiği eğriliği şekil bakımında hoş durmaz. Hasta açısından estik kaygılara neden olur. Hastada burun kemiği eğriliğinin olması:
- Burun tıkanıklığı,
- Nefes alma güçlüğü,
- Gelişim geriliği,
- Sinüzit,
- Horlama ve uyku apnesine neden olabilir.
Burun kemiği eğriliği ameliyatı kaç günde iyileşir?
Burun kemiği eğriliği ameliyatı sonrası genellikle 5. günde burun tamponu olarak kullanılan yeni nesil silikonlar alınır. Bir iki hafta içinde hasta daha rahat nefes alır. İşlemin tam oturması kemiklerin kaynaşması 5- 6 ay kadar sürer.
Burun kemiği eğriliği ilerler mi?
Bireyin kemik gelişimi tamamlanana kadar burun kemik gelişimi de devam eder. Burun kemik eğriliği gelişimi yaklaşık 18 yaşa kadar sürer. Kemik gelişimi tamamlanınca eğrilik de ilerleme görülmez.
Burun eğriliği tedavi edilmezse ne olur?
Burun eğriliği tedavi edilmediği takdirde birey rahat nefes alamaz. Bu uyku kalitesini bozar, uykuda nefes durmasına, ağzı açık nefes almaya neden olduğu için boğazda kuruluğa, farenjit, sünüş enfeksiyonları gibi hastalıkları neden olabilir. Yetersiz oksijen alımına neden olabilir.