Burun Ameliyatı Sonrası Ay Ay Değişim
Burun estetiği sonrası iyileşme dönemi bireysel farklılıklar gösterebilir. Bireysel farklılıklar dışında iyileşme sürecini rinoplasti de kullanılan teknik, burna yapılan müdahalenin karmaşıklığı, burun ameliyatını yapan doktorun deneyimi ve hastanın burun ameliyatı sonrası doktor talimatlarına ne kadar uyum gösterdiğine bağlı olarak iyileşme dönemi değişkenlik gösterir.
Burun Estetiği Sonrası 1. Ay
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İlk İki Hafta
Burun estetiği sonrası ilk iki hafta hasta çalışıyorsa iş yerinden izin almalı, dinlenmeli kendi yoracak her türlü faaliyetten uzak durmalıdır.
- Burun estetiği sonrası ilk iki hafta içinde burna uygulanan zımba, dikiş alınır, atel, koruyucu örtüler, silikon burun tamponu çıkarılır.
- İlk hafta yüzde şişlik oluşur. Tampon veya henüz yara olan dokular nedeniyle ilk haftalarda burundan nefes almak güçtür. Şişlik oluşması da rahat nefes alınamaması da bu dönemde normaldir.
- Burun ve göz çevresinde ameliyat sonrası oluşan morluklar yeşil, sarı bir renk alır.
- Burun ve yüzde bazı bölgelere dokunulduğunda acı ve hassasiyet hissedilebilir.
- Özellikle ilk hafta ağrı yaşanabilir. Bu ağrılar KBB Uzmanı Doktorunuz Ümit Küçüktepe olarak size reçete ettiğim ağrı kesicileri düzenli kullandığınızda diner.
- Burun ameliyatı sonrası ilk iki hafta istirahat etmek hem ağrıyı hafifletir hem de iyileşmeyi destekler.
- Burun ameliyatından 2-3 gün sonra kontakt lens takılabilir.
- Rinoplasti sonrası ilk 14 gün uzun süre konuşmamalıdır.
- İki hafta içinde planlanan kontrol muayenesinden sonra hastalar genellikle günlük yaşamlarına dönerler.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İlk 1 Ay
Burun estetiği sonrası size uymanız gereken bir dizi talimat vereceğiz. Bunlara uymanız ameliyat sonrası iyileşme sürecini ve ameliyat başarısını olumlu etkiler.
- Burun estetiği ameliyatı sonrası ilk 1 ay sümkürmek, hapşırmak, öksürmek, eğilip kalkmak, ağır bir yük kaldırmak kanama riskini arttır. Kanama yaşanmaması için bu konularda dikkatli olunmalıdır.
- Size tavsiye ettiğim süre boyunca sert gıdalar tüketilmemelidir. Elma, havuç, fındık gibi sert yiyecekler çiğnenmemelidir.
- Buruna takılan atel ve tamponlar ameliyattan sonra 7 -10 içinde gün çıkarılacaktır.
- Burun ameliyatı sonrası size öğretilen şekilde nazal yıkama yapılmalıdır. Bu yıkamalar burun içindeki yara kabuklarının atılmasını, burun içinin nemli kalmasını, daha rahat nefes alınmasını sağlayacaktır.
- Atel ve tamponlar çıkarıldıktan sonra yüz yıkanmalıdır. Atel ve tampon çıkarılmadan yüz yıkanmamalıdır.
- Yüzdeki sargılar çıktıktan sonra yüze burna baskı yapmadan hafif dokunuşlarla makyaj yapılabilir.
- Rinoplasti sonrası ödem sorunu yaşamamak için ilk 1 ay tuz tüketimi azaltılmalıdır.
- Ameliyattan sonra ilk 1 ay kafeinli, gazlı içecekler tüketilmemeli ve bitki çayları tüketiminde de dikkatli olunmalıdır.
Burun Estetiği Sonrası İlk 2 – 3 Ay
- Burun ameliyatından 2 ay sonra spor yapılabilir.
- Gözlük takmak için burun estetiğinin üzerinden en az 2 ay geçmelidir.
- Size reçete ettiğim ilaçlar doğru dozda doğru periyotta gerek gördüğüm süre boyunca kullanılmalıdır.
- Burun estetiği sonrası iyileşme dönemi tamamlanana kadar burna darbe alınmamalıdır. Burna alınan darbe revizyon rinoplasti işlemi gerektirebilir.
Burun estetiği kaç ay sonra tam oturur?
Burun ameliyatı sonrası burun şeklinin tam oturması en az 6 ay sürer. Genel olarak burnun oturması 12 ay kadar bir sürede gerçekleşir.
Burun Estetiği Tam İyileşme
Burun estetiği ameliyatı ardından burun nihai şeklini 12 ay sonra alır. Rinoplasti sonrası 1. Ay yüzde ve burun çevresinde şişlik ve morluklarda iyileşme gözlenir. İkinci ve üçüncü ay şişlikler azalır, morluklar genellikle kalmaz.
Burun estetiği sonrası 4. Ve 5. Aylarda burun şekli oturmaya başlar. Rinoplasti sonrası ay ay şişlikler azalır. İşlem gören kıkırdak dokusu ve kemik dokusu iyileşmeye devam eder. Burun şeklinin tam oturması bir yıl sürer.
İyileşme süreci bazı durumlarda daha uzun sürer. Bireyin burun derisi kalın yapıdaysa, revizyon rinoplasti işlemi uygulandıysa iyileşme dönemi 1,5 hatta 2 yıl kadar sürebilir. Bu süre zarfı boyunca gün gün azalan morluklar, her geçen ay inen şişlikler ise normaldir.